Bahaya kuning telur.
Manfaat proten haiwan yang terdapat di dalam telur membuat ramai yang menyukai makanan ini. Tidak kira dalam bentuk apa jua hidangan dan bila-bila masa sekalipun sama ada ketika bersarapan pagi, makan tengahari, minum petang mahupun makan malam, kebanyakan orang gemarkan hidangan berasaskan telur ini.
Ini kerana mereka menganggap bahawa telur lebih praktik untuk dijadikan sebagai lauk selain faktor mudah untuk diolah menjadi beraneka hidangan. Namun, didalam sebuah kajian terbaru mendapati bahawa makanan banyak kuning telur memberi kesan buruk terhadap pembuluh darah. Dari hasil kajian yang dilakukan di Kanada menunjukkan bahawa, pengumpulan pada pembuluh darah yang mengakibatkan berkurangnya aliran darah dan risiko tinggi penyakit kardiovaskular, nyata lebih besar berlaku pada orang yang banyak mengambil kuning telur. Penyelidikan ini menilai kesan daripada tabiat makanan telur yang melibatkan hampir 1,200 orang responden dengan rata-rata usia 61 tahun. Penyelidikan yang telah diterbitkan di dalam jurnal Atherosclerosis menunjukkan bahawa palk karotid (penyempitan pembuluh darah akibat pemgumpulan lemak) berlaku pada orang yang berusia 40 tahun ke atas. Namun, ia didapati meningkat secara konsisten dengan jumlah tahun akibat merokok dan makan kuning telur.
~Semarak Jengka~